aprilie 2003

Participanti: Smaranda Vultur, Emilija Andrejevic, Gordana Belic, Maja Bekan, Aura Balanescu, Gabi Cosma, Ioana Eremias, Tanja Markovic, Rares Moldovan, Marija Pavlovic, Mihaela Petric, Gabrijel Savic, Raluca Voinea, Bogdana Zlateva

Autor al proiectului: Danica Minic

Coordonatori ai proiectului: Grupul H.arta, Danica Minic

Proiectul „Media, Art and Gender” a constat in trei parti: prezentari, workshop si o expozitie, la care au participat tineri artisti din Serbia si Romania , dar de asemenea au existat si participanti venind din alte domenii, cum ar fi istoria artelor, activism sau stiinte sociale.

Prin intermediul prezentarilor, a reader-ului „Media, Art and Gender” si a materialului vizual selectat, participantilor li s-au prezentat probleme privind : studiile media feministe, identitatea de gen si postsocialismul, strategii culture jamming artistice/activiste, arta est-europeana despre gender, etc. Ideea principala a workshop-ului (cea de-a doua parte a proiectului „Media, Art and Gender”) a constat in a oferi participantilor o cantitate haotica de imagini privind gender (luate din diferite reviste) , folosirea lor ca material de lucru si investigarea posibilitatilor reorganizarii lor in lucrari de arta cu subiecte legate de gender. Lucrarile individuale sau colective realizate in timpul workshop-ului au aratat diferite moduri de a folosi un atare material de lucru, de la experiente personale legate de imaginile media, la descoperirea unor tipare vizuale in reprezentarile mass media privind gender, la gasirea unor paralele cu istoria artelor sau cu conditiile materiale ale inegalitatii intre sexe.

Dupa diferitele abordari ale artistilor, expozitia –cea de-a treia parte a proiectului „Media, Art and Gender”- poate fi structurata astfel:

Cut&Paste – rearanjarea, gasirea unor tipare, relationarea., interventia…

Imagini din reviste sunt instalate conform tiparelor media pe care le folosesc in reprezentarea femeii, a barbatului, a corpului, sexualitatii, frumusetii, etc.

Privat /public – intimitate cu ecranul…

Juxtapunerea imaginilor si a povestilor personale cu misoginismul revistelor si al publicitatii sau cu telenovelele ca un gen conventional feminin, a deschis un spatiu pentru intimitate ca atitudine fata de peisajul public al gender.

Conditii materiale – destinul e in toalete si in masini de gaurit?

Unele lucrari s-au referit la conditiile materiale legate de gender si de arta. Curatarea toaletei ca o munca obisnuita si neplatita facuta de femei sau conditiile materiale in spatiul alternativ H.arta au atras atentia asupra costurilor existentiale care sunt urmarea inegalitatii sociale sau a dificultatilor care adesea insotesc modurile alternative de a face arta.

Arhiva - contextul istoric…

Fotografiile unor oameni din Timisoara la inceputul secolului XX au oferit un contrast vizual cat si o privire istorica asupra notiunilor de feminitate si masculinitate.

Documentatie – diseminarea informatiilor…

Materialul video care a fost inregistrat in timpul workshop-ului a fost de asemenea prezentat in expozitie. Un beneficiu colateral al workshop-ului a fost si schimbul de informatii, articole, cd-uri despre scena de arta din Serbia si Romania sau despre arta contemporana in general. Diferite materiale (cataloage, cd-uri…) pe care participantii si le-au prezentat in timpul workshop-ului au fost expuse ca o parte relevanta a acestuia.

Danica Minic